Clubul Sportiv de Arte Martiale OLIMPIC a luat fiinta in anul 2006 in Bucuresti, in urma necesitatii existentei unui cadru oficial pentru studierea, practicarea si promovarea stilului de karate traditional Goju Ryu Okinawa.

Pe acest site puteti descoperi ce este Karate-ul si in mod particular ce este Goju Ryu si care sunt radacinile sale. Totodata veti putea afla modalitatile de a deveni practicant de karate.
Va invitam si va asteptam sa ne vizitati la antrenamente  la una din salile de noastre.

 


Istoric GoJu Ryu

Arte Martiale Traditionale
Karate Goju Ryu

SCURT ISTORIC

      Se spune ca prin amestecul artelor traditionale din Okinawa numite Te si a Kempo-ului Chinezesc a luat nastere KARATE-ul !

Shaolin Kempo

Originea chinezeasca a stilului de arte martiale Goju Ryu provine din sudul Chinei, unde, in templele Shaolin, s-a dezvoltat si raspandit un stil de arte martiale numit Kempo (boxul chinezesc). 
Ryu Ryu Ko, maestru de Shaolin Kempo al scolii de sud, s-a nascut in provincia Fukien, China (din pacate nu se detin date despre ziua de nastere si de deces), caruia ii va fi prezentat Kanryo Higaonna care avea sa ajunga printre discipolii sai personali si care va duce arta maestrului sau in Okinawa.

Okinawa-te

Okinawa este o insula ce face parte din Japonia. De-a lungul timpului a fost fie sub ocupatia imperiului chinez, fie sub stapanire japoneza. Acest fapt a permis, pe de o parte, raspandirea unor stiluri de arte martiale chinezesti in Okinawa, iar dupa contopirea cu tehnica autohtona, luand nastere stiluri noi, sa poata fi raspandite in Japonia, pe de alta parte. In 1477 Imparatul Sho Shin pentru a preveni un razboi civil in Okinawa interzice portul sabiilor atat de catre nobili cat si de catre tarani . O data cu interzicerea armelor a venit si confiscarea lor si inchiderea acestora in castelul din Shuri. In consecinta fara arme dar cu o puternica traditie de luptatori doua scoli de lupta au luat nastere in secret: arta "te" ( in japoneza inseamna mana ) dezvoltata si practicata de membrii din randul nobilimii si RyuKyu kobudo dezvoltata si practicata de pescari si agricultori care au transformat uneltele de pescuit si cele agricole in arme eficiente pentru aparare. Asadar antrenarea in cele doua sisteme de lupta cu arme sau fara arme s-a facut in cel mai mare secret. Au aparut astfel trei stiluri de lupta diferite in Okinawa numite dupa cele trei orase importante din insula: stilul Shuri-te in orasul Shuri, Naha-te,in orasul Naha si Tomari-te in orasul Tomari. Trebuie subliniat ca in ciuda diferentelor dintre cele trei stiluri de arte martiale din Okinawa , toate au acelasi scop si anume autoapararea.

Naha-te

Kanryo HigaonnaFondatorul stilului Naha-te a fost marele maestru Sensei Higaonna Kanryo care datorita fascinatiei pentru civilizatia chineza, incepe sa studieze artele martiale chinezesti. In anul 1868/69, la varsta de 16 ani reuseste sa se stabileasca, in provincia Fukien din sudul Chinei unde va fi introdus profesorului Ryu Ryu Ko caruia ii va fi discipol personal timp de treisprezece ani. Intorcandu-se in Okinawa, locul sau natal, a inceput sa predea arta pe care o invatase. Cu timpul arta predata de Sensei Higaonna a inceput sa fie numita Naha -te (mana din Naha), care mai tarziu va deveni baza stilului de karate Goju Ryu. Datorita antrenamentelor foarte dure, multi dintre practicanti au fost nevoiti sa abandoneze. Dintre cei care nu au abandonat s-a remarcat Chojun Miyagi care avea sa devina fondatorul stilului de karate Goju Ryu.

 

Goju Ryu

Chojun Miyagi

Chojun Miyagi a fost introdus unui profesor de karate pe nume Aragaki Ryuko cand avea 11 ani. La varsta de 14 ani sensei Aragaki il va prezenta unui prieten din breasla senseiului Kanryo Higaonna. Din 1921 si pana in 1925 Sensei Chojun Miyagi executa demonstratii remarcabile, in fata reprezentantilor curtii imperiale din Japonia. In 1930 la turneul tuturor artelor martiale japoneze care a vut loc cu ocazia celebrarii ceremoniei de incoronare a imparatului Hirohito, unul dintre discipolii lui Chojun Miyagi pe nume Shinzato Jin'an, a executat o demonstratie de arte martiale. Dupa executie a fost intrebat a carei scoli de karate apartine . Acesta nu a putut raspunde la intrebare deoarece pe atunci nu era nevoie ca orice stil de karate sa aiba o denumire.Intors in Okinawa a povestit maestrului sau despre intamplare. Dupa un timp Sensei Chojun Miyagi s-a decis ca este necesar sa dea un nume stilului sau de arte martiale in vederea promovarii si raspandirii artei lui si a cooperarii cu alte scoli de arte martiale japoneze. Astfel Sensei Chojun Miyagi isi numeste arta lui "Goju Ryu" insemnand "Scoala Tare si Moale" inspirat din cele 8 precepte ale kempo-ului chinezesc traditional care se regasesc in tratatul despre artele martiale, numit "Bubishi". In 1933 arta senseiului Chojun Miyagi a fost inregistrata oficial sub numele de Goju Ryu la Butoku-kai, Asociatia Japoneza de Arte Martiale.

Cele 8 percepte care au reprezentat sursa de inspiratie sunt:

  • Mintea este in unitate cu cerul si pamantul
  • Ritmul circulant al organismului este similar ciclului soarelui si a lunii
  • Modul de inspiratie si expiratie este dur si moale
  • Actionati in concordanta cu timpul si cu schimbarea
  • Tehnicile vor aparea in absenta gandirii constiente
  • Picioarele trebuie sa avanseze si sa se retraga,sa se desparta si sa se intalneasca
  • Ochii nu trebuie sa scape din vedere nici cea mai neinsemnata schimbare
  • Urechile trebuie sa asculte bine in toate directiile

 "Am convingerea ca aceste 8 precepte sunt esenta artelor martiale si reprezinta elementele pe care noi incercam sa le atingem in antrenamentele de karate Goju Ryu. Trebuie sa fim intotdeauna in armonie cu ceilalti si sa incercam sa fim de ajutor societatii. Sper ca astfel de maniera de antrenament sa ne conduca sa redescoperim instinctele si calitatile noastre naturale."

SENSEI MORIO HIGAONNA 10 dan Goju Ryu

Bibliografie : 
1. Traditional karatedo. Okinawa Goju Ryu Fundamental techniques by Morio Higaonna 
2 .Situl Federatiei Internationale de Karate-Do Goju Ryu Okinawa www.iogkf.com

Redactat Sensei Victor POPA - 2 dan karate GOJU RYU OKINAWA 30.06.2008

Share/Bookmark


Share/Bookmark

Inscriere

Stiri

Seminar Slovacia 2013

Scoala altfel

Newsletter-ul Federatiei InternationaleNewsletter-ul IOGKF.com

   ORGANIZATII INTERNATIONALE

Federatia Internationala de Karate-do Goju Ryu OkinawaSite-ul Federatiei Internationale Okinawa Goju Ryu Karate-Do

Asociatia Franceza de Karate-do Goju Ryu OkinawaSite-ul Asociatiei Franceze de Karate-do Goju Ryu Okinawa

Clubul de karate Goju Ryu Okinawa VarnaKarate Varna